lannenlokarit.fi kotisivujen asioita

Ylläpidon ohjeita ja tiedotteita keskustelupalstan käyttäjille
yllapito
Site Admin
Viestit: 32
Liittynyt: 14 Huhti 2011 15:56

lannenlokarit.fi kotisivujen asioita

Viesti Kirjoittaja yllapito »

Kerhon web-sivut ovat nyt olleet 1. vuoden käytössä, palvelu avattiin 10.4.2011 ja sivujen materiaali oli parin päivän kuluessa käytössä. Sivujen käytettävyys on ollut hyvä lukuunottamatta valitettavaa häiriötä palvelimen vaihdon yhteydessä.

Lyhyt kooste sivujen tilanteesta:
Valokuvakansion kuvia on katsottu jo vajaa 12000 kertaa, luku kertoo selkeästi suuren kiinnostuksen harrastuksemme aihepiiriin ja tapahtumiin.
Kotisivujen käyntikertoja on tullut nyt noin 7000kpl, ottaen huomioon sivujen vähäisen asiasisällön voi lukua pitää ihan hyvänä. Kotisivujen sisällön laajentaminen/parantaminen onkin tehtävä johon toivon kerholaisten osallistuvan, esim. linkkejä hyville sivuille tai ehdotuksia uusista aiheista joita sivulle pitäisi lisätä.
Keskustelupalstallekin on tullut jo vajaa parisataa viestiä, rekisteröityneitä käyttäjiä on vielä vähän suhteessa kerholaisten määrään. Rekisteröityminen koetaan ilmeisesti huonona asiana - valitettavasti kirjoitusoikeutta palstalle ei ei voida sallia ilman rekisteröintiä. Olen aina valmis auttamaan jos rekisteröinnin kanssa on ongelmia/kysymyksiä.

Web-sivut eivät ole koskaan valmiit, niiden sisältö elää ja muuttuu ympäristön muuttuessa. Ne toimivat kerholaisten välisenä avoimena tiedotuskanavana jonka kautta on mahdollista nopeasti saavuttaa laaja lukijakunta. Olemme vielä opettelemassa sivujen tehokasta käyttöä mutta onneksi ihminen on nopea oppimaan.

Omat web-sivut ovat samalla "ikkuna" harrastukseemme, siitä voi kurkistaa sisään ja nähdä mitä puuhailemme. Näin tietoisuus toiminnastamme laajenee ja saamme lisää uusia jäseniä jotka tuovat tullessaan uusia ajatuksia.

Harri
BMW /6 - debian - µP
harritapio
Viestit: 197
Liittynyt: 14 Huhti 2011 17:22

lannenlokarit.fi sivujen uusi versio

Viesti Kirjoittaja harritapio »

Kun lannenlokarit.fi sivut avattiin noin viisi vuotta sitten eivät ns. mobiili laitteet (tabletit, älypuhelimet) olleet vielä kovin yleisiä ja niinpä sivutkin tehtiin puhtaasti ajatellen perinteistä tietokonetta käyttöpäätteenä.

Viiden vuoden aikana on tilanne mobiililaitteidenkin suhteen muuttunut oleellisesti ja siksi olen päätynyt tekemään kerhon web-sivuista uuden version, joka sopii paremmin myös pienille näytöille. Uusien sivujen sisältö on pääosin sama kuin vanhojenkin, vain ulkoasu on kokenut suurempia muutoksia.

Uusi lannenlokarit.fi versio on nyt ollut käytössä muutaman päivän ja toivon, että ilmoitatte mikäli teillä on sivujen kanssa käytettävyys ongelmia. Yhden ongelman olen jo mielestäni saanut korjattua. Mobiili laitteita on kuitenkin niin monenlaisia, että uusia ongelmia voi vielä olla piilossa.

Sivujen käytöstä yleisesti:
Kerhomme sivujen asiasisältö on aika pieni, otan kernaasti vastaan kaikenlaista asiaan liittyvää materiaalia. Esimerkiksi linkkejä vanhojen mp-merkkien sivuille ja muuta vastaavaa. Itse olen laittanut muutamia linkkejä lähinnä saksankielisen alueen pyöristä.

Kotisivujen forum ja valokuvakansio on jo löytänyt paikkansa käyttäjien keskuudessa. Sivuilla oleva kalenteri on vielä "outo lintu" käyttäjille, ilmeisesti ihmiset arastelevat sen käyttöä. Olen luonut kalenterille yleistunnuksen lokari, jonka avulla kalenteriin on helppo tehdä uusi merkintä. Kalenteri-ikkunasta on helpompi hahmottaa jopa 4-5 viikon jakson tapahtumia kuin poimimalla niitä esim. forumin palstoilta. Soittele jos tarvitset neuvoa miten pääset kalenterin kanssa alkuun!

Voimme pitää esimerkiksi tammikuun kokouksen yhteydessä lyhyen harjoituksen kalenterin käytöstä jos asia kiinnostaa käyttäjiä.

Eipä muuta tällä kertaa!
BMW /6 - debian - µP
harritapio
Viestit: 197
Liittynyt: 14 Huhti 2011 17:22

Re: lannenlokarit.fi kotisivujen asioita

Viesti Kirjoittaja harritapio »

Muutos lannenlokarit.fi etusivun valokuvien ja tekstikentän vaihtumiseen, valokuvat ja tekstikenttä vaihtuvat nyt muutaman päivän välein.

Uusi versio kotisivuista on ollut nyt jo pari viikkoa käytössä ja virheilmoituksia en ole saanut kuin parina alkupäivänä. Alkupäivien virheisiin löytyi onneksi selkeä syy sivujen ohjelmasta. Sivut toiminevat nyt ok käyttäjien laitteissa - hyvä näin.

Ajankohtainen vitsi; Opettaja kysyi koulussa oppilailta mikä on lasten suosikkileikki joulukuussa. "Leikitään kilttiä" kuului vastaus.
BMW /6 - debian - µP
harritapio
Viestit: 197
Liittynyt: 14 Huhti 2011 17:22

Re: lannenlokarit.fi kotisivujen asioita

Viesti Kirjoittaja harritapio »

Viimeinen forumin päivitys 14.1.2017 kello 07:00 toi ikävän yllätyksen forumin näyttöön joillekin käyttäjille (kuva alla).
forum.png
forum.png (97.63 KiB) Katsottu 11026 kertaa


Ongelma johtuu internet selaimen välimuistista. Paras tapa korjata asia on nollata selaimen sivuhistoria koko ajalta = selain poistaa muististaan tiedot millä sivuilla se on käynyt. Toinen tapa on virkistää selaimen (cache refresh) välimuistia 5-10 kertaa painamalla samanaikaisesti Ctrl ja F5 näppäimiä, usein tämäkin tapa korjaa asian.
Forumia voi yrittää käyttää vaikka näyttö onkin sekava - näin selaimen välimuisti myöskin virkistyy.

Selaimen välimuisti on käytössä kaikissa internet selaimissa, välimuistiin selain tallentaa mm. vierailtujen sivujen sisältöä. Näin selaimen toiminta nopeutuu kun sen ei aina tarvitse ladata koko sivun sisältöä palvelimelta koska sivun tiedot on jo oman selaimen välimuistissa.

Tästä voi myöskin tulla pieni ongelma kuten nyt tapahtui forumin näytölle joillekin käyttäjille. Selain ei käy hakemassa palvelimelta uuden forum sivun kaikkia tietoja vaan käyttää joiltakin osin välimuistin tietoa -> näyttö menee sekaisin.

Käyttämämme forumin ohjelmapaketti on phpBB (http://phpbb.com). Siitä tullut uusin versio phpBB3.2 sisälsi tämän valitettavan yllätyksen. PhpBB:n kehittänyt yhteisö on tietoinen ongelmasta ja ainoa heidän antama korjausohje tällä hetkellä on sama mitä olen yllä kirjoittanut. PhpBB yhteisön muodostaa internetissä toimiva vapaaehtoisten ohjelmoitsijoiden ryhmä, jotka ovat käyttäneet paljon aikaa ja osaamista phpBB ohjelmapaketin kehittämiseen. Joskus heiltäkin näköjään pääsee levitykseen uusi versio hieman liian aikaisin. Koskaan aikaisemmin en ole törmännyt vastaavaan ongelmaan päivityksen yhteydessä - yllätys tuli "puun takaa".

Jos tarvitset apua asian korjaamisessa soittele o4oo958o88 tai laita viestiä info@lannenlokarit.fi

Pahoittelen päivityksen mukanaan tuomaa harmia!
BMW /6 - debian - µP
harritapio
Viestit: 197
Liittynyt: 14 Huhti 2011 17:22

Re: lannenlokarit.fi kotisivujen asioita

Viesti Kirjoittaja harritapio »

Huhtikuussa tulee kuluneeksi jo 6 vuotta kerhon omien kotisivujen avautumisesta. Löysin ohessa olevan kuvaruutukopion sivuista vuoden 2011 Huhtikuulta, jolloin yläpalkissa oli vielä "Lännen Lokarit" teema. Kerhon sivut olivat valmistuneet kevään aikana ja Mäkelän Markku kyseli niille ylläpitäjää kevään 2011 kiertokirjeessä. Onneksi tuli lähdettyä siihen mukaan, se on ollut hyvin mielenkiintoinen ja opettava kokemus monessakin mielessä.

vmpksat_2011.png
vmpksat_2011.png (692.24 KiB) Katsottu 10924 kertaa

Vaikka kotisivujen ulkoasu onkin muuttunut paljon alkuperäisestä versiosta on niiden asiasisältö pääosin edelleen sama, sisällön vuoksi nyt käännynkin taas palstan lukijoiden puoleen.

Kotisivujen sisältö ei ole koskaan valmis, siihen voi jokainen vaikuttaa omalta osaltaan toimittamalla jotain materiaalia julkaistavaksi. Materiaali voi olla esimerkiksi tietoja hyväksi havaituista osakauppiaista, rengastoimittajista, kahvipaikoista, ajoretkistä jne. Kaikkea sellaista tietoa mikä koskettaa lähes jokaista meistä jotka puuhastelevat vanhojen moottoripyörien kanssa olisi hyvä saattaa myös muiden harrastajien käyttöön.

Materiaalin voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen: info@lannenlokarit.fi tai soita numeroon o4oo958o88 (Harri Lamminen)

"On tässä vähän oma lehmäkin ojassa, bmw:n renkaat kaipaavat päivitystä."

Hyvää kevättä!
BMW /6 - debian - µP
harritapio
Viestit: 197
Liittynyt: 14 Huhti 2011 17:22

Re: lannenlokarit.fi kotisivujen asioita

Viesti Kirjoittaja harritapio »

SSL salaus kotisivuille:

Lännen Lokareiden kotisivuille on 28.12. otettu käyttöön SSL salaus palvelimen ja tietokoneen väliseen tiedonsiirtoon. Salaus näkyy käyttäjälle lähinnä internet selaimen osoiteikkunassa, aikaisempi http://... on nyt vaihtunut muotoon https://... SSL salaus on tullut välttämättömäksi sivuilla jotka käsittelevät esim. henkilö- tai luottokorttitietoja. Vaikka meidän tapauksessa ei olekaan tästä kysymys päätin ottaa salauksen käyttöön kun palvelimen puolelta löytyi siihen hyvä ratkaisu.

Minun Firefox selaimessa näkyy nyt vihreä lukko osoiterivillä salauksen merkkinä:
Screenshot from 2017-12-31 07-45-45.png
Screenshot from 2017-12-31 07-45-45.png (34.53 KiB) Katsottu 10151 kertaa

Hyvää Vuodenvaihdetta!
BMW /6 - debian - µP
harritapio
Viestit: 197
Liittynyt: 14 Huhti 2011 17:22

Re: lannenlokarit.fi kotisivujen asioita

Viesti Kirjoittaja harritapio »

Forumin liitetiedostojen häviäminen näkyvistä 27.1.-18 epäonnistuneen päivityksen jälkipyykissä oli onnettomien yhteensattumien summa. Omalla tietokoneella ollut varmuuskopio forumista oli muuten ok mutta forumin liitetiedostot olivat vahingoittuneet tiedonsiirrossa. Kuvatiedoston vahingoittuminen tiedonsiirrossa taas johtui siirtoon käytetyn ohjelman (filezilla) asetuksesta jota en ollut huomannut korjata - pieni asia mutta suuri merkitys.

Palvelimen kopion kerhon forumista 25.1. (versio) sain jo maanantaina 29.1. mutta en ottanut sitä heti käyttöön. Muutaman testin avulla varmistin että osaan ladata toimivan version takaisin forumille - mikä sitten onnistuikin 31.1.-18.

Lisäys 20.2, liitetiedosto testi
CnCZEm7VIAEsnPE.jpeg
CnCZEm7VIAEsnPE.jpeg (287.48 KiB) Katsottu 9916 kertaa
Oheinen kuva on vuodelta 2016, Leshia Evans - 28 vuotias sairaanhoitaja New Yorkista osallistui Lousianan (US) osavaltiossa järjestettyyn mielenosoitukseen ja mellakkapoliisit pidättivät hänet 24h ajaksi. Kuvan pidätyksestä otti paikalla ollut valokuvaaja ja se levisi nopeasti ympäri maailman.
BMW /6 - debian - µP
harritapio
Viestit: 197
Liittynyt: 14 Huhti 2011 17:22

Re: lannenlokarit.fi kotisivujen asioita

Viesti Kirjoittaja harritapio »

Kotisivujen vuosi 2018:
Edellisessä viestissä kerrottua liitetiedosto häiriötä lukuunottamatta on kerhon kotisivujen tilanne vuonna 2018 ollut hyvä.

Syksyllä vaihdoin kotisivujen ohjelmaksi uusimman version (html5), samassa yhteydessä löytyi myös ohjelma jonka ansiosta kotisivujen käyttö mobiililaitteilla muuttui helpommaksi. Mobiililaitteiden myötä on tullut paljon uusia vaatimuksia ohjelmien muokkautumiseen eri ympäristöihin, onneksi www-yhteisöstä löytyy apua kun vain löytää sen viidakosta ne oikeat ohjeet.
Kotisivujemme ohjelma on edelleen hyvin selkeä ja käyttäjäystävällinen, sivuilla ei ole javascript käytössä.

Hakurobottien vierailut sivuillamme lisääntyivät siinä määrin, että jouduin estämään joidenkin pääsyn täysin sivuillemme. Hakurobottien joukossa on valitettavasti myös sellaisia jotka eivät noudata "hyviä tapoja", muutamalle sellaiselle jouduin antamaan "punaisen kortin". Netissä liikkuvien haittaohjelmien määrä lisääntyy koko ajan ja jotkut niistä olivat löytäneet meidänkin sivuillemme.

Kotisivujen sisältö:
Kotisivujemme sisältö on juuri sellainen kuin me sen itse teemme, tällä hetkellä se on vielä aika vaatimaton. Jokainen käyttäjä voi omalta osaltaan parantaa sivujemme sisältöä lähettämällä minulle esim. linkin tai kopion sivuista jotka haluaa julkaistavan sivuillamme.
Valokuvia olenkin saanut jo kiitettävästi useilta käyttäjiltä, mobiililaitteiden ansiosta lähes kaikilla on kamera aina mukana - kuvat voi lähettää: info@lannenlokarit.fi
Kotisivujen nykyinen menurakenne on melko suppea mutta se on helposti muokattavissa jos siihen tulee tarvetta, hyvälle materiaalille löytyy kyllä sopiva paikka.

Google Chrome:
Syksyn aikana päätin kokeilla myös Chrome (Google) selaimen käyttöä, Chrome selain toimi hyvin paitsi forumin kirjautumisessa, enkä ole vieläkään keksinyt miten ongelman saisi korjattua. Siksi olen toistaiseksi pitäytynyt Firefox selaimessa aina kun tulee forumille asiaa. Oletan ongelman johtuvan Chrome selaimen välimuistista (cache) jota ei saa kytkettyä pois käytöstä. Tämän ongelman ihmettely jatkuu, uskon että siihenkin löytyy vielä hyvä ratkaisu.

Löysin Chrome selaimen ongelmiin forumin kirjautumisessa ratkaisun jo jonkin aikaa sitten, nyt Chrome selain toimii hyvin sekä tietokoneella että mobiili laitteella.

Eipä sitten muuta kuin: Hyvää ja Onnellista Vuotta 2019
Viimeksi muokannut harritapio, 28 Tammi 2019 05:46. Yhteensä muokattu 2 kertaa.
BMW /6 - debian - µP
harritapio
Viestit: 197
Liittynyt: 14 Huhti 2011 17:22

Re: lannenlokarit.fi kotisivujen asioita

Viesti Kirjoittaja harritapio »

Kotisivujen vuosi 2019
Kotisivujen vuosi 2019 oli hyvin vakaa ja yllätyksetön. Muutokset joita sivujen sisältöön tein olivat lähinnä kosmeettisia, niiden ulkoasuun liittyviä pieniä korjauksia. Mitään mainittavia häiriöitä en muista tapahtuneen ja myös sivujen vasteaika (=latausaika) on pysynyt hyvällä tasolla.

Palvelinkeskus jossa kerhon sivut ovat on päättänyt nostaa pienten pakettien hintaa (esim. lannenlokarit.fi) huomattavasti. Kotisivujen osuus kerhon vuosikustannuksista on kuitenkin niin pieni että en ole vielä harkinnut palvelinkeskuksen vaihtamista. Asiointi nykyisen toimittajan kanssa on ollut niin helppoa ja vaivatonta että halukkuus vaihtaa toimittajaa ei ole kovin korkealla.

Viestit/kuvat:
Kannattaisi harkita ottaa käyttöön jokin sovellutus (puhelin/tablet) jonka avulla voi helposti välittää viestejä ja valokuvia esim. ajoretkien ja tapahtumien sopimisessa. WhatsApp on yksi sovellutus joka on aika yleisesti käytössä, ja sopii hyvin sekä viestien että kuvien lähettämiseen. Tarkoitukseen sopivia ohjelmia on varmasti paljon muitakin, WhatsApp tuli mieleen ensimmäisenä koska olen itse sen käyttäjä.

Muuta:
Facebook'in linkkejä tai muutakaan siihen liittyvää en ole lisännyt kerhon sivuille koska FB:n materiaalissa on paljon ongelmallista sisältöä.
Internet selaimista käytän edelleen Mozillan Firefoxia, siihen olen lisännyt "uBlock Origin" ohjelman mainosten ja haittaohjelmien estoon.
uBlockOrigin.png
uBlockOrigin.png (8.37 KiB) Katsottu 7840 kertaa
Ainakin minulla se on toiminut hyvin ihan vakioasetuksilla ja helpottaa paljon nettiselausta. Useimmissa internet selaimissa on myös mahdollista valita "New Private Window" (private ikkuna) joka vähentää paljon internetin selauksesta jääviä "jalanjälkiä" (=selailuhistoriaa).
Suuri osa netistä tulevasta mainos- ja roskapostista tulee internet selaimen kautta (salaa) kerätyistä sinun henkilökohtaisista selaimen käyttötiedoistasi. Niiden pohjalta eri toimijat päättävät mitä mainontaa ym. he sinulle lähettävät päänvaivaksi. Aluksi kohdennettu mainos tuntuu hienolta, mutta useimmiten ne alkavat ennenpitkää harmittamaan.


Hyvää vuotta 2020!
BMW /6 - debian - µP
harritapio
Viestit: 197
Liittynyt: 14 Huhti 2011 17:22

Re: lannenlokarit.fi kotisivujen asioita

Viesti Kirjoittaja harritapio »

Kirjautuminen forumille ja valokuviin:
Palvelimella on molempien ohjelmien kirjautuminen yhdistetty (sillattu, bridged) käyttämään forumin tunnuksia. Ts. kaikki joilla on forumin käyttäjätunnus ja salasana voivat samoilla tunnuksilla kirjautua myös valokuvakansioon ja ladata sinne lisää valokuvia. Nyt kun valokuviin kirjaudutaan forumin tunnuksilla eivät aikaisemmin käytössä olleet valokuvien omat tunnukset ole käytössä.

Kirjautumisessa forumille ei mitään muutoksia.

Kirjautuminen valokuviin: avaa valokuvakansio ja valitse näytön yläreunasta "Kirjaudu", näyttöön avautuu forumin kirjautumisikkuna johon annat käyttäjätunnuksesi ja salasanan. "Kirjaudu sisään" painike sulkee forumin ikkunan ja näyttö palaa takaisin valokuviin. Näytön yläreunaan on nyt ilmestynyt muutama painike lisää (mm. "Lisää tiedosto").
Screenshot from 2020-02-07 07-08-49.png
Screenshot from 2020-02-07 07-08-49.png (63.12 KiB) Katsottu 7767 kertaa
"Lisää tiedosto" painike avaa uuden ikkunan josta voit valita kansion (Valitse albumi) johon lataamasi kuva(t) sijoitetaan. Valokuvat on nyt järjestetty vuosittain omiin kansioihinsa selkeyden vuoksi, sitä olisi hyvä noudattaa jos mahdollista. Kuvien paikkaa voi myös myöhemmin vielä muuttaa.

Valokuville olisi hyvä antaa jonkinlainen lyhyt kuvaus, aihe, paikka, jne.

Kun olet saanut kuvat ladattua muista sulkea kansio "Kirjaudu ulos" painikkeella joka sulkee valokuvakansion ja näyttö palaa takaisin forumille.

Ei tarvitse olla huolissaan että vahingossa poistaisi kaikki kansion valokuvat, vain ylläpito voi tehdä kaikkea sisältöä koskevia toimenpiteitä. Normaali käyttäjän oikeudet riittävät omien kuvien toimenpiteisiin: lisäys, poisto ja muutokset.

Suosittelen kokeilemaan valokuviin kirjautumista, lataamalla yhden kuvan pääsee jo kartalle mistä on kysymys. Myös vanhoihin kansioihin voi lisätä sisältöä. Kuvien koko olisi hyvä olla max. 1M, näin kuvien latausaika ja myös tilavaraus pysyisi kohtuullisena. Kaikista kuvankäsittelyistä löytyy kuvan pienentäminen, itse käytän GIMP ohjelmaa josta mielelläni annan kysyttäessä lisätietoja.

Koemielessä lisäsin pari valokuvaa vuoden 2012 kansioon kahdella eri käyttäjätunnuksella. Kaikki sujui odotetusti ja testasin myös että kukin käyttäjä pääsee muuttamaan vain itse lataamiensa kuvien tietoja.

Ohjelmien kirjautumisen yhdistäminen alentaa kynnystä niiden käyttöön. Nyt on vielä hyvin aikaa tehdä muutaman kuvan lataus!
BMW /6 - debian - µP
Vastaa Viestiin

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 0 vierailijaa